‘Het effect van moderne pillen is onbewezen’

We moeten geen medicijnen meer slikken die na eind jaren 80 op de markt zijn gekomen’

Dit zijn geen uitspraken van complot theorie aanhangers op internet, of van geiten-wollen-sokken met een versleten Natuurwinkel tas over hun schouder maar van een gerenommeerd wetenschapper. David Healy, hoogleraar psychiatrie en wereldwijd expert inzake bijwerkingen, heeft deze woorden enkele dagen geleden in een interview met Trouw uitgesproken. En vervolgens onderbouwd hoe van de meeste medicijnen nog helemaal niet bekend is welke bijwerkingen deze hebben. Omdat de onderliggende data niet worden vrijgegeven, en ‘omdat bedrijven die de klinische testen uitvoeren weten welke resultaat de farmaceut nodig heeft’. Lees die laatste zin nog eens. Alleen de gunstige data worden dus verstrekt. Dat noem ik gewoon manipulatie en bedrog.

Schokkend

Voor mij is dit artikel/interview een van de meest schokkende berichten van de laatste jaren waar verder nog erg weinig aandacht aan wordt besteedt (morgen overigens via de onderzoekssite Follow the Money). Schokkend omdat we – kennelijk onterecht – een groot vertrouwen hebben in de geneesmiddelenindustrie (en de daarmee deels samenhangende medische wetenschap) en onszelf en onze kinderen blootstellen aan mogelijk gevaarlijke medicijnen. De geneesmiddelenindustrie blijkt grote en gevaarlijke schaduwkanten te hebben.

Data

De laatste jaren gaf medicijngebruik mij steeds vaker een ongemakkelijk (onderbuik)gevoel. Ik heb in het verleden zelfs een huisarts gehad die mij altijd de medicijnen gaf waar ik om vroeg. Waarmee ik hem de schuld niet wil geven, maar het geeft even aan hoe gemakkelijk we dus denken over medicijngebruik. Het is toch veilig en getest? Nee, niet dus. En hoe we dus een grootschalig systeem hebben gecreëerd waarin we op onduidelijke gronden beslissingen nemen over onze gezondheid die ons zelfs schade kunnen toebrengen. Ook de massale drang richting bezorgde ouders om hun kinderen verplicht in te laten enten is, met de mening van Healy, in het achterhoofd, misplaatst. Als deze hoogleraar al ernstige twijfels heeft over 30 jaar medicinale ontwikkeling, mogen ouders dat dan niet hebben als het gaat over de gezondheid van hun kinderen en naar alternatieven zoeken? Van Facebook accepteren we gerommel met data niet, waarom dan wel van de geneesmiddelenindustrie? Hoe weten we dan dat al die medicijnen op korte, middellange of lange termijn goed voor ons zijn en niet juist meer kwaad doen?

En wat nu?

Voor mij als leek op het gebied van medicijnen maar als bezorgde burger en als iemand die gezondheid van zichzelf en anderen belangrijk vindt zijn een aantal aspecten van belang.

Niet de individuele burger maar de politiek heeft de macht om af te dwingen dat alle data openbaar worden. We leven in een tijdperk waarin via internet betrokken burgers, journalisten andere wetenschappers vervolgens gezamenlijk die data kunnen analyseren, zie ook de projecten rondom de Panama Papers.

Daarnaast pleit ik ervoor dat ieder zoveel mogelijk zijn eigen verantwoordelijkheid gaat nemen om zijn gezondheid goed te houden. Dat klinkt wat streng en daarmee bedoel ik niet dat je nooit meer een hamburger mag eten of biertje mag drinken – al zou dat eerste dan weer prettig zijn voor de gezondheid van onze aarde. Maar je kunt je wel afvragen of er geen alternatieven zijn voor je eigen medicijngebruik en wat je preventief kunt doen voor je gezondheid. Is je therapie of je middel tegen anti depressie wel zo goed voor je? Of heeft dit tot gevolg dat je daarmee toch een beetje slachtoffer kunt blijven van de omstandigheden? Zie ook de onderstaande link naar een artikel van de Volkskrant. Spoiler; medicatie en therapie maken de kans op herstel bij een milde depressie niet (veel) groter. Gewoon uitrusten doet evenveel.

Positieve gezondheid

Ik geloof er in elk geval dat een deel van onze ziekten en aandoeningen kunnen worden voorkomen of zelfs worden genezen als we ons een gezondere leefstijl aanmeten. Door voeding weer als communicatie met ons lichaam te gaan zien. Welke signalen geef je aan je lijf als je met E nummers volgestopte voeding naar binnen werkt? Krijg je dan wel de juiste vitaminen en mineralen binnen? Of suikerbommen drinkt. En wat kunnen Yoga en meditatie bijvoorbeeld doen voor je gezondheid? Over de gezonde en preventieve werking daarvan zijn al heel wat onderzoeken gedaan. Daarnaast heb je nog plantmedicijnen uit het Amazone gebied die – niet voor niets – al duizenden jaren worden gebruikt voor fysieke, emotionele en mentale verwondingen. Wat kunnen wij nog van oude natuurvolkeren leren? Of van de Ayurveda uit India? Maar een van de meest fascinerende aandachtspunten voor gezondheid lijkt steeds meer de epigenetica te worden. Kort samengevat: we kunnen onze gezondheid diepgaand beïnvloeden met onze gedachten, emoties en overtuigingen. Iemand die zichzelf gelukkig kan denken, ziet er toch vaak gezonder uit? Dat is geen hogere wiskunde.

Ik ben zeker niet voor het helemaal niet meer gebruiken van medicijnen maar wel voor een stuk bewustwording op individueel niveau en op het niveau van onze samenleving. Hoe kunnen we zo gezond mogelijk leven en ziekten en aandoeningen beperken? Er zijn namelijk veel meer mogelijkheden dan we weleens denken, alternatieven die een stuk gezonder voor ons zijn dan het slikken van pillen.

https://www.trouw.nl/samenleving/-er-wordt-gesjoemeld-met-data-bij-vrijwel-alle-medicijnen-~a2daeb88/

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/hoogleraar-effect-therapie-en-pillen-tegen-depressie-wordt-overschat-milde-vorm-kan-spontaan-genezen~b5960dc7/

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie