Waarom je als Man minstens 1 keer in je leven een Mannentraining moet volgen?

Is je reactie; “Ik MOET helemaal niets’ en/of ‘dat heb IK niet nodig’. Dan daag ik je uit om zeker verder lezen en even te checken of er voor jou als mens en als man nog een paar belangrijke thema’s liggen om verder te groeien.

De meerdaagse mannentraining die ik in 2010 heb gevolgd en daarna een aantal keer heb geassisteerd, raakte bij mij en veel andere mannen behoorlijk wat snaren. In de vorm van thema’s die in ons leven vaak onbelicht blijven en automatisch worden geleefd. Maar wel een grote invloed kunnen hebben op de kwaliteit van ons leven. There we go.

Andere mannen

Ik ken de lol van een groep volwassen mannen in de kroeg of de jaarlijkse skivakantie. Zeker als er een paar drankjes in zijn gegaan. Slap ouwehoeren, succesverhalen en elkaar ouderwets afzeiken. ‘Haha, lachen man’. En Ja, dat is soms ook leuk. Alleen, is enkel dat, wat jou verhoudt tot je vrienden, tot andere mannen? Of is er ruimte voor meer, voor eerlijke feedback bijvoorbeeld? Geven jouw vrienden aan waar je aan het klooien bent in je leven? Of dat je al jaren een grote mond hebt over een droomwens waar je maar niet aan begint? Het kan een enorme waarde vertegenwoordigen als je jezelf 1 x keer in je leven tussen andere mannen plaatst, aan wie je dat allemaal eerlijk kunt vragen. En die niet automatisch reageren omdat ze je al zo lang kennen. Of omdat jullie een specifieke maatschappelijke functie hebben. Waarin echte eerlijkheid nauwelijks bestaat. ‘Ja, best goed die presentatie van je’. Nee, het was gewoon ruk en daar leer je van. Durf je andere mannen zo toe te laten in je leven? En zou het niet tof zijn om zo ook eens een andere man te benaderen? Helder, direct en uit respect voor die ander.

Verhouding tot vrouwen

Veel mannen – en ik ook – gaan gemakkelijker met vrouwen om. Vrouwen – en dan ga ik nu chargeren – kunnen goed luisteren, zijn begripvol, (helaas) ook als we in onze slachtofferrol zitten of ons slap gedragen en vormen meestal geen bedreiging voor het beeld dat we hebben van onszelf als man. Maar hoe kijk jij echt tegen die vrouwen waar het zo fijn bij toeven is? Zijn vrouwen voor jou onderverdeeld in leuke gezellige vriendinnen en die andere groep; versiermateriaal? Vrouwen waar je het wel mee ‘zou willen doen’. Gewoon, om jezelf beter te voelen. Dat doet geen recht aan wat vrouwen op de wereld brengen terwijl de dominantie van mannen wereldwijd juist voor ernstige problemen zorgt. En doet geen recht aan hun integriteit als mens. En daarmee zeg ik niet dat je niet mag flirten of opwindende seks mag hebben maar vanuit welke gedachte doe je dat? Als gezond spel tussen gelijkwaardige personen of voor jouw eigenwaarde? En hoe behandel jij je liefdespartner? Zitten jullie in de sleur en zie je haar alleen nog als de moeder van jullie kinderen of behandel je haar nog als de vrouw op wie je ooit verliefd was? En zou je dat nog willen? Leer dan je echte mannenkracht kennen.

Je vader

Ik heb zelf heel lang in een dynamiek gezeten met mijn vader die ik vanuit mijn jeugd nog kende. Hij bezorgd en waarschuwend, ik te snel geïrriteerd of weleens boos. Allebei toch uit betrokkenheid naar de ander. Een eindeloze cirkel, als je je hier niet bewust van gaat worden. Veel mannen die ik ken hebben nooit een goede relatie opgebouwd met hun vader. En zolang je je naar je vader nog gedraagt als puber; boos, afgehaakt, schaamtevol, leid je geen vol eigen leven. Die energie stroomt niet vrij en je leeft (ook) vanuit frustratie. Ga eens op een andere manier naar je vader kijken en zie wat er dan gebeurt? Als de man die jou het leven heeft geschonken en heeft gedaan wat hij kon om jou vaardigheden te leren? Ook al zijn dat achteraf gezien vaardigheden uit een andere tijd die nu nog beperkt een waarde hebben. Maar zelfs als hij het helemaal heeft verkloot in jouw ogen, dan heeft hij dat niet expres gedaan. Als hij meer kon op dat moment, had hij dat zeker gedaan. En hoe zou je willen dat jouw kinderen later naar jou kijken? Als die oude zeur of die man die zijn best heeft gedaan (maar het soms niet voor elkaar kreeg)?

Levensdoel

Tot slot, heb jij als mens en als man, door wat jouw missie is in het leven. Mannen hebben van oudsher doelen buiten de relatie. Vrouwen meer in de relatie. Gelukkig kan het nu ook andersom. Maar mogen we de waarde van hoe dit door de eeuwen heen ging, als mannen, blijven omarmen? Dus, wat is jouw doel, passie, visie of missie? Kleine spoiler, er wordt bij een overlijden zelden gerefereerd aan hoeveel geld een man heeft binnen geharkt of dat hij jarenlang de opper aap was bij een groot bedrijf. Waar ga je voor in het leven, is dat helder?

Kortom, als een of meer van deze thema’s die raken, ga dan eens op onderzoek uit in welke setting met mannen je hierin kunt groeien. Een meerdaagse mannentraining is een prachtige plek om je met andere mannen te verbinden en samen te groeien.

Hartegroet, Toine

Ter inspiratie:

Venwoude Mannentraining: https://venwoudelevensschool.nl/event/initiatie-manzijn/

De Schans: https://www.kasteeldeschans.com/mannentrainingen

, , , , , , , , , , , ,

One Response to Waarom je als Man minstens 1 keer in je leven een Mannentraining moet volgen?

  1. Ralph 6 april 2018 at 10:09 AM #

    Mooi verwoord. En als metgezel in deze reis van man-zijn ben je voor mij een voorbeeld hoe je ook lastige dingen van jezelf aanpakt

Geef een reactie