Meditatie

oktober-2016-4

 

 

Meditatie

Meditatie is voor mij een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Ik zie mediteren niet per se als stil zitten op een poefje of meditatiebankje maar vooral, zoals dat in de hatha yoga ook wordt genoemd; een ‘totaal bewustzijn in een staat van innerlijke vrede’. En dat bereik ik ook regelmatig niet op mijn poefje. Dan ben ik (te) druk in mijn hoofd, aan het nadenken (‘de takenlijstjes’) of ik ervaar bepaalde emoties. En soms ben ik tijdens andere activiteiten, zelfs in de rij voor de kassa of in de file, mij totaal bewust van alles wat er gebeurt en innerlijk vredig.

En ik ben ervan overtuigd dat het ‘mediteren’ (of beter gezegd: ‘contempleren’, ‘concentreren’ of gewoon ‘stil zitten’) op een poefje een belangrijke bijdrage kan zijn voor ons leven. Het dagelijks ‘mediteren’ kan je veel opleveren. Voor mij is dat bijvoorbeeld meer lichamelijke en geestelijke rust, minder spanning in mijn spieren, minder stress en ik slaap beter na een avondmeditatie. Ook ervaar ik door mediteren meer ruimte voor reflectie op mijn leven en kan ik beter contact maken met waar het mij daadwerkelijk om gaat in het leven. En na een meditatie voel ik mij regelmatig milder naar andere mensen toe en dus minder slachtoffer van wat er in mijn leven gebeurt. Mijn eigen ervaring is dat dit niet gebeurt bij de eerste paar keer ‘mediteren’ maar wel door het ontwikkelen van een dagelijkse practice.

Omdat ik ‘mediteren’ zo belangrijk vind, stel ik elke maand graag mijn huiskamer open om samen te mediteren. Aanmelden kan via www.stadsverlichting.nu.

‘Stadsverlichting is een initiatief om een cultuur van verlichting te stimuleren. Om dit mogelijk te maken, vragen we mensen om hun huiskamers open te stellen voor meditatie of om een huiskamer te bezoeken.

Als mensen samen stil zijn, hebben zij een harmoniserend effect op hun omgeving, zo blijkt uit onderzoek. In steden waar regelmatig wordt gemediteerd, is er minder criminaliteit, is het minder druk op de spoedeisende hulp en zijn minder verkeersongevallen. Voor een betere wereld hoef je de straat niet op. Je bent effectiever als je samen stil bent. In een tijd van verharding, individualisme en elkaar buitensluiten, wil Stadsverlichting een huiskamercultuur van samenhorigheid stimuleren: oases waar mensen welkom zijn voor een uur stilte, liefde en ontspanning, zodat zij zich weer thuis kunnen voelen – bij zichzelf, elkaar en in hun leefomgeving’.