Mondo Zen

Mondo Zen meditatie is in essentie geen echte meditatie maar een snelle manier (met stilte en woorden) om te leren omgaan met emoties als schaamte, boosheid, woede en afhaken. Volgens mij kent iedereen deze emoties wel van zichzelf als het lastig wordt met iets of iemand. Ook heeft iedereen wel één van deze emoties waar hij of zij een grotere voorkeur voor heeft en die – als het ware automatisch – als eerste verschijnt. Of juist automatisch wordt onderdrukt. Maar dan is de emotie er wel. Deze emoties hebben vaak niet tot resultaat dat een situatie of relatie verbeterd en soms berokkenen ze zelfs schade.

Hiervoor is door Junpo Roshi, een Amerikaanse Zen leraar in een van oorsprong Japanse Zen traditie, een methodiek voor ontwikkeld.

De methodiek van Mondo Zen is eenvoudig en draait in essentie om de volgende lijn:

 

  • De realisatie dat niemand (anders) je ooit boos heeft gemaakt, schaamtevol of heeft laten afhaken;
  • Dat deze emotionele reacties automatisch opkomen;
  • Dat er een mogelijkheid bestaat om via mediatie en het Mondo Zen proces te komen tot het stoppen van de boosheid, de schaamte of het afhaken;
  • Dat onder boosheid, schaamte en afhaken altijd pijn, verdriet, angst of zorgen liggen en dat daaronder ‘deep care’, ofwel grote betrokkenheid ligt’
  • Dat als we dit beseffen we kunnen bekijken wat de boosheid, de schaamte of het afhaken ons heeft te vertellen;
  • Dat vanuit zorg en interesse (weer) met de ander in contact kunnen komen, wetende dat grote betrokkenheid de basis is voor dat contact. Dit levert een intense helderheid op.
‘Zie je omgeving als ‘goddelijk’ en kijk zo eens naar mensen, dieren, planten, de zon en de wolken’
Junpo Roshi

‘Eerst was er niks, dan ben je er 50-60-70 jaar en vervolgens is er weer niks. Wanneer ga je dan wakker worden? En je plaats claimen in dit goddelijke mysterie?’ 

Je bent welkom om in 3 tot maximaal 5 sessies van 1,5 uur kennis te maken met dit proces; een stukje Zen traditie over emotionele volwassenheid en meditatie.

 

Ik ben tijdens een training van 7 dagen in oktober 2014 gecertificeerd door Junpo Roshi om dit proces te faciliteren. In september 2017 en oktober 2018 volgde ik bij Doshin Roshi een meditatieretraite van 7 dagen waarin het Mondo Zen proces werd herhaald.

Ter inspiratie. Junpo heeft bijgedragen aan twee inspirerende boeken. ‘A heart blown open’ en hierin vertelt hij over zijn zeer opmerkelijke levensverhaal en een boek over het proces zoals hierboven genoemd: ‘The heart of Zen’. Ik kan deze boeken van harte aanbevelen.