Bewuste persoonlijke ontwikkeling, waarom zou je?

Ik zeg vaak dat ik ‘aan persoonlijke ontwikkeling doe’. Maar ja, wat is dat toch? We zijn toch altijd verder in ons leven dan de dag ervoor?

Klopt. En er is nog iets meer. Dan gaan we ‘met bewustzijn’ – een samenspel van ons denken met onze diepere gevoelens en emoties – onderzoeken wie we tot nu toe geworden zijn. Daarbij gaan we ook bewust op zoek naar het antwoord op de vraag wie we eigenlijk willen zijn. Dus, wie zijn we als we (meer) naar ons hart, onze intuïtie (innerlijk weten) en onze diepste verlangens luisteren? In plaats van dat we onszelf regelmatig terug vinden in ‘iets’ (een baan, een relatie, eenzelfde soort gedraging) waarvan we opeens bedenken dat hierbij de invloed van opvoeding en onze cultuur weleens bepalend zou kunnen zijn geweest. Of we zien hoe we uit gemak of vanuit hoe banen en mensen nou eenmaal op ons pad kwamen, bepaalde keuzes hebben gemaakt.

Daar hoeft overigens niets mis mee te zijn. Een opvoeding waarbij het belangrijk werd gevonden om niet te hoog van de toren te blazen is ook heel waardevol, net als een baan met zekerheid. Deze waarden hebben ons een eind gebracht tot nu toe. En soms blijken we dan iets te missen.

Ik herken dat wel. Ik droom van een leven waarin ik mensen yogales geef en dat veel meer mensen en vooral meer mannen yoga gaan doen. En dan ben ik nu beleidsadviseur bij een gemeente. Een goede baan, waarbij ik echt iets kan betekenen voor mensen in het sociaal domein – en er is daarnaast nog iets meer, zegt mijn hart. En wat is jouw verlangen, als je echt naar je hart luistert? Wat was jouw droom als klein jongetje of meisje? En zou je er toen zover naast hebben gezeten toen je als klein kind zo gebiologeerd was door ……..(in mijn geval sporten, actief bezig zijn en lekker veel energie hebben).

En ja, hoe komen we daar achter, als ons doen en laten nog steeds worden bepaald door vaak onbewuste keuzes en een automatische manier van reageren? Hoe doe je dat, de stem van je authentieke verlangen weer laten klinken en daaraan concrete acties verbinden?

Op veel plaatsen in Nederland worden trainingen persoonlijke ontwikkeling gegeven die hierbij kunnen helpen. Afgelopen weekeinde heb ik 3 dagen geassisteerd bij ‘de Opening’ op Venwoude, in de bossen van Lage Vuursche. Venwoude is een levensschool, waar enkele zeer ervaren trainers mensen ondersteunen bij hun onderzoek. Hun motto is: ‘wel zelf, maar niet alleen’. Een veilige plek om stappen te zetten in dit spannende gebied van kijken naar mijzelf, in plaats van kijken naar anderen en de omstandigheden waarin ik mij bevind. De ervaringen die ik daar (weer) heb mogen opdoen geven mij steeds opnieuw een boost in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Wat ik mij daarbij steeds weer realiseer is hoe belangrijk het is om het lichaam eerst eens in beweging te zetten. We zijn zo gewend achter de computer te zitten terwijl onze lichamen daarvoor eigenlijk niet zijn gemaakt. En op het moment dat ik mijn lichaam tijdens die training weer in beweging zet, door dans of lichaamsoefeningen, merk ik dat er meer leven in mijn lichaam komt. Bloed gaat weer stromen, ik voel me soepeler en ontstaat er ook weer meer ruimte om op een positieve, frisse manier naar mijzelf en het leven te kijken. En om eerlijk naar mijzelf te zijn. Het is bijna onmogelijk om je leven te veranderen als je jezelf niet letterlijk in beweging zet. Test dat zelf maar eens door een avondje op de bank te gaan zitten (al dan niet met chips en bier) en vervolgens de volgende avond lekker te gaan bewegen. Helder toch? Al is een avondje bank hangen heerlijk, het zal je leven niet veranderen. Maar alleen beweging is vaak nog niet voldoende.

Eén van de methodieken die in ’de Opening’ wordt gebruikt is het zogenaamde U proces. Het leven is een soort, zich herhalende, U vorm. Het U proces begint met het ervaren van een stukje onvrede in je leven en als deze onvrede maar lastig genoeg is geworden, dan wil je hier graag iets aan doen. Maar ja, je weet niet hoe je dat moet doen. Anders had je het namelijk wel gedaan. Dat wordt ‘bewust onbekwaam’ genoemd en dat kan pijnlijke momenten opleveren, onder in de U. Maar je kunt pas weer omhoog aan de andere kant van de U, als je eerst ‘in de U’ bent gezakt en echt hebt gevoeld dat je het (even) niet weet. Een snelle oversteek maken heeft geen zin, zo kan ik uit ervaring zeggen. Dan ga je toch de boel weer oplossen, nog harder je best doen of het leven manipuleren en dan blijkt meestal dat je dan weer tegen dezelfde patronen of hetzelfde ‘gedoe’ aanloopt. En pas vanuit ‘onderin de U’ kun je jezelf weer letterlijk, met beide benen, stevig afzetten om er aan de andere kant, geïnspireerd en gegroeid, weer uit te klimmen.

u-curveEen voorbeeld. Ik heb een paar keer meegemaakt dat mijn werk niet meer bevredigend was. Dan ken ik van mijzelf dat ik mijn kop in het zand steek en spanning in mijn lichaam ga voelen, ik nog harder ga werken om op die manier daarbij weg te komen en ik zeg dan tegen mensen dat eigenlijk alles wel ‘OK’ is maar dat het alleen op mijn werk ‘wel iets beter’ zou kunnen….Pas nadat ik de signalen van mijn lichaam weer voel en weer ervaar hoe pijnlijk het eigenlijk is dat ik een baan heb die dan niet past bij wat ik te geven heb aan de wereld, kan ik diep in mijzelf mijn wensen ook weer voelen: ‘ja, precies daar gaat het mij om’. ‘Ik wil mensen helpen om een gezonde geest in een gezond lichaam te krijgen’. ‘Yoga is mijn passie’. En vanuit dat innerlijk weten kan ik rustig maar gestaag mijn nieuwe pad omhoog gaan volgen. In het bijgevoegde plaatje over het U proces begint daar de creatiespiraal. Maar daarover een volgend blog. En als je uit de U komt, geniet er lekker van. Tot een volgende U. Die komt, gegarandeerd. Dat noemen we namelijk: Leven.

Wil je meer weten over deze training, neem dan contact op met Venwoude, via www.venwoude.nl.

Wil je meer weten wat persoonlijke ontwikkeling voor jou kan betekenen of eens met iemand kijken naar jouw hartverlangens, neem dan met mij contact op via deze website.

Informatie over het U proces vind je bijvoorbeeld op: Mauk Pieper U proces

, , , ,

2 Responses to Bewuste persoonlijke ontwikkeling, waarom zou je?

  1. natascha 15 februari 2016 at 11:25 AM #

    Heel mooi geschreven Toine :-).

    • Toine 9 maart 2016 at 8:55 PM #

      Leuk van je te horen en dank voor je support!

Geef een reactie