Waarom ‘integrale coaching’?

De oude en belegen grap is natuurlijk dat de ene helft van Nederland coach is en de andere helft wordt gecoacht. Wat op zichzelf een mooi gegeven is; we willen ons verder ontwikkelen en daar zit soms een wens achter om een bewuster en ‘beter’ mens te worden. En soms is het een noodzaak dat ervoor zorgt dat mensen, met hulp van een coach, bereid zijn naar zichzelf te gaan kijken. Een relatie die is beëindigd, ineens zonder werk of nou eens echt verder willen komen in het leven in plaats van door blijven ploeteren. Wens of noodzaak, niks mis mee om een ‘beter’ mens te willen worden. Uitdagingen genoeg in onze huidige tijd, in ons persoonlijk leven en waar we als samenleving voor staan. Dus, welkom bij de club van bewuste mensen! En groei en ontwikkeling is evolutionair gezien onze natuurlijke staat. Alles groeit en komt tot bloei. En als dat niet gebeurt, sterft het (uit). Lullig maar waar.

Als je besluit om gecoacht te willen worden, zoek dan een coach die op een integrale manier met jou samen aan de slag gaat in je ontwikkeling. En een coach die zelf ook een traject heeft afgelegd en jou kan bijstaan vanuit zijn of haar ervaring en vanuit de realisaties of belichaamde ontdekkingen die hij heeft gedaan. Dat geldt trouwens ook voor een coachopleiding als je zelf anderen wil gaan bijstaan. Leer je trucjes om succes te behalen en technieken om dingen op te lossen of leer je jezelf kennen om vanuit die positie naast iemand te staan. Mijn ervaring is dat ik liever gecoacht word of iets leer over coaching, van iemand die naar zichzelf heeft durven te kijken, het soms ook even niet weet maar wel naast mij staat in plaats van voor mij. In plaats van gaat vertellen hoe het (anders) moet. Ik mag het zelf doen, ik kan het zelf en support is fijn.

Recent heb ik aan de Venwoude Levensschool een hoge kwaliteit Masterclass Integraal coachen gevolgd. Maar wat is integraal coachen eigenlijk, waarom is dat belangrijk? Voor mij is integraal coachen het (leren) nemen van leiderschap over alle aspecten van je leven. Alle levensgebieden hangen namelijk met elkaar samen en werken door op elkaar. Alhoewel we dat soms nog proberen te ontkennen, kan ik uit ervaring zeggen. ‘Gaat goed hoor, alleen op werk even wat minder’. Maar die mindere energie neem je toch gewoon mee naar huis en gezin? Of daardoor neemt je lichamelijke spanning toe en je levenslust af? Precies.

Voor integraal coachen bestaan meerdere modellen. Ik gebruik zelf graag de kwadranten van Ken Wilber, een hedendaags denker/filosoof. Hij heeft alles onderverdeeld in de aspecten ‘bewustzijn’, ‘cultuur’, ‘organisme’ en ‘systeem’ en pleit ervoor om alle 4 de invalshoeken mee te nemen als het gaat om coaching maar ook voor leiderschapsontwikkeling en welke ontwikkeling dan ook (integrale gezondheidszorg, integrale ecologie). Maar je kunt ook je spirituele, mentale, fysieke en emotionele leven langslopen. Of alle levensgebieden zoals werk, hobby’s, relaties, sport, levensbeschouwing en fysieke gezondheid. En dan steeds de vraag stellen: wie ben ik geworden (op dat gebied) en wie zou ik daarin willen zijn? Op dat lijntje – tussen realiteit en verlangen – heb je je werk te doen, je ontwikkeling. Als je kunt zien wie je zou willen zijn dan ben je al op de helft. En dan kun je onderkennen wat je verlangens zijn. Tijdens de masterclass, door de leraar genoemd: ‘de onredelijke verlangens van het hart’. Dat is je droom en je visie. Daarbij kan je de factor zijn, je unieke bijdrage aan het bestaan, aan jezelf en anderen. Want ieder van ons heeft een unieke bijdrage, hoe groot of klein ook. Het mag tijd worden dat je jouw unieke bijdrage gaat leren kennen. Waar jij voor brandt. Lukt het altijd? Nee, regelmatig niet. Maar ga ervoor, elke keer weer. Integraal gecoacht worden of jezelf als zodanig opleiden is daarvoor een prachtig middel.Coaching bij Leven met Visie

 

 

 

 

Unieke bijdragen mogen zichtbaar worden, hoe persoonlijk en soms kwetsbaar ze ook nog kunnen voelen. Mijn unieke bijdrage? ‘Mensen laten zich raken en worden eerlijk. Ik zet mensen in beweging en leer ze (opnieuw) voelen. Daardoor ontstaat mededogen voor anderen, dieren en onze aarde’.

Venwoude Levensschool http://bit.ly/2mnNrQp

, , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie