100 Dagen Bikram Yoga, dag 11-25, ‘Make peace with the mirror’

Het is voor mij een interessante ervaring aan het worden, om zo’n intens Yoga traject te volgen. Vanaf dag 10 tot dag 20 heb ik de lessen als fysiek erg zwaar ervaren. Veel spierpijn en regelmatig ineens opkomende vermoeidheid overdag. En toch ook op momenten weer meer energie dan voorheen. Vooral direct na de les in de avond. Dat heeft dan weer tot gevolg dat ik laat en ‘hyper’ ga slapen ….en dat verklaart vast natuurlijk de vermoeidheid overdag op het werk. En de laatste 5 dagen heb ik ineens, van de ene op de andere dag, vrij weinig moeite met de lessen en merk ik dat ik bepaalde houdingen ‘beter’ kan. Dus kennelijk is mijn lichaam een nieuwe balans aan het zoeken en aan het vinden en aan het wennen aan dit vele en intense bewegen. Ik word in ieder geval steeds blijer dat ik hieraan begonnen ben.

‘Beter’ is trouwens een begrip wat niet goed past in de Yoga. Het is de bedoeling dat je doet wat je die dag kunt. Ons lichaam is niet elke dag hetzelfde en de ene dag wat stijver dan de andere dag. Ook bijvoorbeeld het tijdstip van de yogales, eten en drinken vooraf (en zelfs de dag ervoor) en je mentale toestand kunnen hierbij een grote rol spelen. De uitdaging is juist om te zijn met wat er nu is en hoe ver je lichaam nu kan gaan. Zonder te forceren. ‘Make peace with the mirror and watch your reflection change’, is een andere spreuk die op de Bikram Yoga school in Haarlem hangt. [Er hangen er overigens maar 2] Yoga is hiermee een hele goede oefening voor het dagelijks leven. Kun jij accepteren hoe ver je nu bent om vandaar uit verder te groeien? Voor mij een blijvende oefening.

Wat mij verder opvalt is dat het oordeel over een moeilijke of makkelijke les (dat ik dus wel heb) op een bepaald niveau niet meer zo relevant is. Als je zo’n langere periode Yoga doet, is het (volgens mijn ervaring nu) niet meer belangrijk in of les 19 makkelijk was of les 22 juist pittig. Het is gewoon ‘doen’. Gaan. To show up. Een mooi bruggetje, ook hier weer, naar het ‘echte leven’. Daar ken ik dat ik ook regelmatig een oordeel heb over iets: iets is fijn, leuk, niet leuk, ontspannen, spannend of eng. Maar op een bepaald niveau maakt dat oordeel eigenlijk helemaal niet uit. Leven is ook gewoon ‘doen’ en zijn met wat zich aandient. Alleen maar leuke of makkelijke dingen ervaren bestaat niet. Of je best doen om moeilijkheden, ongemak en pijn te vermijden. Kansloos. En als het leven alleen maar makkelijk of leuk zou moeten zijn, dan zou ik ook minder kunnen genieten van het geluk. Geluk bestaat bij de aanwezigheid en ervaring van ongeluk. Liefde bestaat bij de aanwezigheid van pijn. En aan het einde van de rit, of dat een Yoga serie van 100 dagen is of het echte leven, zou het best weleens kunnen gaan om: did you do it? Did you live? Dus in die zin is dit Yoga traject weer even een mooie herinnering daaraan.

Reacties welkom!
Bikram Yoga

,

3 Responses to 100 Dagen Bikram Yoga, dag 11-25, ‘Make peace with the mirror’

 1. Femke 29 augustus 2015 at 7:16 AM #

  Mooi Toine, die slogan over Peace with the Mirror. Eenvoudig maar zo belangrijk: zien hoe het is, zo eerlijk mogelijk. Dan ontstaat ruimte waarin natuurlijke groeiprocessen (weer) op gang komen. Ik weet dit wel, maar vergeet het steeds weer. Bedankt voor de reminder!

  • Toine 1 september 2015 at 10:34 PM #

   Hoi Femke,
   Graag gedaan.
   Ik heb zelf altijd veel aan andere mensen die ook met groei en ontwikkeling bezig zijn en dus weten wat dit betekent: zien hoe het is.
   Met zulke mensen in onze buurt gaat het ‘vergeten’ minder makkelijk.
   Dank voor je reactie.
   Toine

 2. Saskia 1 september 2015 at 8:22 PM #

  Wat goed om te lezen dat het goed gaat! Ik had vandaag mijn 22e dag en ik heb de afgelopen dagen tijdens de les zeker aan jouw woorden gedacht dat het niet uitmaakt hoe de les gaat. Ik merk dat mijn lichaam ’s morgens nogal krakkemikkig is en dat ik ’s middags wel moe ben. Maar dat ik rechter op loop en zit en ook buiten de les meer op mijn ademhaling let. Leuk om onze ervaringen op afstand met elkaar te delen. Namaste!

Geef een reactie