100 Dagen Bikram Yoga, dag 100: klein feestje!

Op woensdag 11 november had ik dan een leuk klein feestje in de Yoga zaal: mijn 100e dag. Als je de 100 dagen afrond, neemt de docent(e) foto’s van alle 26 houdingen die je in de les doet. Dat is bedoeld als aandenken en vooral om te kunnen zien hoever je bent gekomen in je yoga ontwikkeling. En er word een foto gemaakt voor op de ‘wall of fame’: waarbij je je favoriete houding voor de groep deelnemers mag uitvoeren. Mijn 100e les in 100 dagen was in ieder geval een heerlijke les, waarin ik goed kon merken welke vooruitgang ik had gemaakt in die periode. En ik was toch wel blij dat ik ‘klaar’ was. Al houdt Yoga nooit meer op voor mij, ik heb nu ‘levenslang’.

Ik heb in mijn blogs al behoorlijk wat geschreven over wat dit traject mij heeft opgeleverd dus voor nu een niet al te lange en vooral blijde afsluiting. Ik begon met het doen van de 100 dagen naast mijn werk en mijn dagelijkse leven maar gaandeweg werd Bikram Yoga een periode het middelpunt van mijn leven. Dit was verfrissend en ook wel grappig, in de zin dat werk als het ware een ‘hinderlijke onderbreking’ werd van mijn yogatraject. Ik was totaal gefocust op de Yoga en had er nauwelijks problemen mee om elke dag naar Haarlem te reizen voor een volgende les. De yogales werd net als opstaan, douchen, eten en drinken, gewoon iets wat ik deed. Ik hoefde er niet bij na te denken. Het heeft dus minder moeite gekost dan ik vooraf had gedacht. Ik heb, als het toch even lastig was, geprobeerd om tegenover mijzelf en anderen daarover niet te klagen maar de situatie te accepteren. Ik gaf hierdoor zo min mogelijk negatieve feedback aan mijzelf. Hiermee heb ik aan een bepaalde mindset gewerkt en (weer eens) gezien dat ik dus zelf bewust kan bepalen hoe ik tegen iets aankijk. Welke gedachten wil je voeden?

De 100 dagen challenge is een aanrader voor iedereen die van Bikram (of hot) yoga houdt en zijn practice wil verdiepen. Wat het voor jou zal doen, geen idee – maar ik ben er wel van overtuigd dat dit traject voor iedereen die hier voor gaat een positieve uitwerking krijgt.

Mijn liefde voor Yoga als bewegingsleer en als levensomvattende filosofie is in deze periode enorm versterkt en in mei 2016 zal ik daarom een (Hatha) Yogadocentenopleiding van een maand gaan volgen. Mijn doel is om les te gaan geven en daarbij specifiek ook lessen voor mannen aan te bieden. Voor elke man die Yoga doet, doen nu 5 vrouwen yoga. Dat kan anders. Er zijn bovendien genoeg mannen die baat kunnen hebben bij Yoga, voor meer lenigheid, innerlijke rust, focus en liefdevol kunnen omgaan met lastige situaties.

Met grote dank aan Bettine, de eigenaresse van Bikram Haarlem en alle docenten voor hun support en heldere aanwijzingen tijdens de lessen.

bikram-yoga1

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie