100 Dagen Bikram Yoga, dag 26-44: energie!

Mensen, het is fantastisch om zo’n langere periode elke dag Bikram (hot) Yoga te doen! Ik ben in de flow gekomen. De Bikram les zit in mijn dagelijkse levensritme en ongeacht of de les goed gaat of niet, het is gewoon weer een nieuwe les met hoe ik op die dag ben. Soms soepel en fit, soms wat strammer en een enkele keer met spierpijn (van het wandelen in het weekeinde…). En als ik in de spiegel kijk zie ik dat mijn lichaam steeds meer rechtop staat. Ook volgens de betrokken docenten van Bikram Haarlem is mijn betere ‘alignment’ zichtbaar. ‘Aligment’ in de Yoga betekent ‘uitlijning’, idealiter dus dat het lichaam (weer) zonder spanning vrij kan bewegen. Net als het uitlijnen van je autowielen: de boel rechtzetten om vroegtijdige slijtage en het steeds moeten bijsturen te voorkomen.

Iedereen kent vast wel dat bepaalde delen van zijn lichaam minder gemakkelijk bewegen, bijvoorbeeld vanwege rugpijn, oude blessures, een val of als gevolg van emotionele spanningen die het leven ons nu eenmaal heeft gebracht. Door de beweging van Yoga kunnen vastzittende delen van het lichaam weer losser worden gemaakt, op een zachte en bijna subtiele wijze die in overeenstemming is met wat goed is voor ons lichaam. Daardoor ontstaat ontspanning. Zelfs de pittige vorm van Bikram Yoga is daar zeer geschikt voor. Hoewel het een sportieve variant is binnen de Yoga zie ik nooit blessures ontstaan in de zaal en zeker niet als mensen de aanwijzingen van de docenten opvolgen. Zij geven steeds goed aan dat het niet erg is om soms een oefening over te slaan, dat je bepaalde oefeningen niet moet doen als je bijvoorbeeld rugklachten hebt en dat je goed moet luisteren naar wat je lichaam die dag nodig heeft.

En ik heb dus regelmatig meer energie tot mijn beschikking na 44 dagen Bikram Yoga. Dat is niet de energie van; nou, ik voel me even lekker vandaag, maar echt een diepere levensenergie: (nog meer) zin in het leven – om daar helemaal voor te gaan. Levenslust. Dat is dus de energie die in mij zit en dus ook al in mij zat (anders kon die er niet zo uitkomen). Het lijkt wel op de energie die ik als kind had, dat ik hele dagen kon sporten en kon spelen zonder moe te worden. Even thuis eten en dan: hup, weer met de bal onder de arm naar mijn voetbalvriendjes op het schoolplein, tot het zo donker was dat we de bal niet meer konden zien. Die energie, Life Force! Ken je die nog? Ben benieuwd waar deze energie mij heen gaat leiden. De eerste optie staat al: een Sivananda Yogadocentenopleiding van een maand. Yes!

bikram-yoga-poses-chart

, ,

No comments yet.

Geef een reactie