100 Dagen Bikram Yoga, dag 45-70: comfort zone and where the magic happens…

Na mijn Halleluja bericht van ruim 3 weken geleden, heb ik inmiddels gemerkt dat een lange periode Bikram Yoga soms ook fysiek behoorlijk vermoeiend is. ’s Avonds na de Yoga hyperactief en dus (te) laat naar bed en de volgende dag op het werk flink vermoeid. Zelfs bijna in slaap gevallen tijdens een overleg en kon mijn ogen een paar keer nauwelijks open houden. Nu volgt natuurlijk niet de onvermijdelijke ambtenarengrap dat mijn collega’s dat toch niet merken omdat ze zelf in een diepe slaap zouden verkeren, uit het raam kijken of te druk zijn met stempels zetten, want er wordt bij de gemeente waar ik werk gewoon hard gewerkt. Dat heb ik bij enkele grote bedrijven wel eens anders meegemaakt. In ieder geval raakt (inmiddels) 70 dagen Bikram Yoga aan mijn energiebalans en hopelijk is dit een zoektocht van mijn lichaam hoe om te gaan met de nieuwe energie waarover ik vorige keer schreef. En ook (vooral) mijn heupen en ruggengraat worden door de intense oefeningen steeds weer opnieuw ‘gedwongen’ om weer hun natuurlijke stand (de ‘alignment’) op te zoeken en dat kost volgens mij ook behoorlijk wat energie. Kortom, het gaat dus gewoon goed!

Wat trouwens tof is van de Bikram school in Haarlem is dat de leraren altijd veel aanwijzingen geven om te zorgen dat je wel je afweerneigingen kunt overwinnen maar zonder je wijsheid van je eigen lichaam te negeren. Als je moe bent of geen zin hebt is de kans namelijk groot dat je ego aan het werk is om te zorgen voor een stukje rust in de les. Je ego (beschermingsmechanisme) wil je namelijk een zo comfortabel mogelijk leven bezorgen. Maar ja, dan mis je ook behoorlijk wat: in je comfortzone blijf je rustig op je matje liggen en daar gebeurt dan natuurlijk niet zo veel. Veel groei en ontwikkeling zal daar niet gebeuren. Dus je word door de leraren vriendelijk gestimuleerd om op die momenten van afweer, die groei in de weg staan, dan toch een oefening te doen of dieper in een houding te gaan, juist omdat dat op dat moment veel kan opleveren. En daarnaast vragen ze je ook om goed te luisteren naar je eigen lichaam: is het vandaag en nu, op dit moment, goed om een bepaalde houding te doen of in deze houding nog iets verder te stretchen? Dat is een persoonlijke zoektocht waarbij je steeds opnieuw kunt leren om te voelen en te luisteren naar je lichaam wat er precies in dat moment nodig is.

comfort-zone

En de opbrengst daarvan kun je dan weer meenemen naar het andere echte leven buiten de Yogaschool waar wij als westerse mensen regelmatig over onze grenzen gaan. De band met ons lichaam (het luisteren en voelen) lijken we wat kwijtgeraakt: te weinig beweging, te lang achter de computer na een dag op kantoor en te veel suiker, alcohol, koffie, een vette hap of chemisch bewerkt eten. Daar valt wel winst te behalen voor onze gezondheid: om (weer) te leren luisteren naar wat het lichaam echt nodig heeft. Wat voel ik? Wil ik dit echt eten of drinken of gebruik ik het om even afleiding te krijgen van iets minder leuks? Of kan ik mijzelf motiveren om een rondje te gaan wandelen in plaats van weer televisie te kijken? Herkenbaar. Dus mag het lichaam weer een ‘heilig voertuig’ worden om de reis van ons leven in dienst te kunnen staan van wat we te doen hebben op deze aarde? En om te gaan voor ons passies! En natuurlijk met wat ‘zondigen’: kom maar op met een koud biertje (of twee) na een herfstwandeling! Niks mis mee!

Reacties altijd welkom!

Hieronder een introductiefilmpje van mijn Yoga school in Haarlem (en Ja, er wordt inderdaad zo serieus gekeken de hele les :))…..

 

, ,

4 Responses to 100 Dagen Bikram Yoga, dag 45-70: comfort zone and where the magic happens…

 1. Maarten 27 oktober 2015 at 2:54 PM #

  Your body is your temple! Inderdaad laat Bikram yoga je meer nadenken bij wat je in je lichaam gooit qua eten en drinken en het is ook zo dat het soms energie geeft en soms energie kost. Wat het mij oplevert is: de kracht om om te gaan met onprettige dingen in het leven, meer rust in mijn kop, beter kunnen relativeren en accepteren, betere ademhaling, soepelere spieren en gewrichten en een winst in conditie bij andere sporten. En ongetwijfeld nog veel meer waar ik nu even niet op kan komen.

  • Toine 30 oktober 2015 at 10:30 PM #

   Hoi Maarten,
   Dank voor je reactie en herkenbaar allemaal.
   En Ja, soms moeten er ook onprettige dingen nu eenmaal worden gedaan of worden doorstaan.
   En Bikram Yoga geeft me dan weer de energie om te zoeken naar wat meer in mijn hart en visie leeft.
   Zie je vast weer bij de les!
   Groet Toine

 2. Maarten 4 november 2015 at 1:22 PM #

  Hoe ver ben je nu? 92? 93?

  • Toine 11 november 2015 at 12:23 AM #

   Sorry voor de late reactie, morgen 11-11: les 100 :).

Geef een reactie