100 Dagen Bikram Yoga, dag 71-99: kundalini energie

De laatste lessen van deze bijzondere uitdaging. Ik heb al even niets laten horen op mijn blog omdat er gewoon niet zoveel te melden was, …dacht ik. Het leek er op dat ik nog steeds dezelfde ervaringen had als in de 30 dagen ervoor. Soms ervaar ik de lessen als pittig en kan ik niet alle oefeningen meedoen. Dat is gelukkig helemaal goed bij mijn Bikram Yoga school in Haarlem. De uitstekende docenten benadrukken regelmatig dat het OK is als je even gaat zitten of gaat liggen om weer mee te doen als als je je weer beter voelt. En soms gaan de lessen heerlijk, kom ik in een flow en doe ik alle oefeningen mee.
Wat ook onveranderd is maar wat ik nu – na wat speurwerk op internet – beter kan duiden, is dat ik, na elke les, de rest van de avond in een soort hyperactieve energie verkeer en ik nauwelijks meer rustig op de bank kan zitten. Van mijn dagelijkse meditatie (en dus stil zitten) is al geen sprake meer sinds kort na de start van mijn 100 dagen Bikram Yoga. Na enig onderzoeken denk ik (als min of meer leek op dit vlak) dat dit de zogeheten kundalini energie is die bij mij vrijkomt door de dagelijkse en super intensieve Yogalessen in een verwarmde ruimte van 40 graden.

Kundalini energie is een zeer krachtige energie die onderin de ruggengraat zit, regelmatig bij mensen geblokkeerd is of (helaas) blijft maar vrij kan komen bij bijvoorbeeld diepe spirituele of sterke lichamelijke ervaringen. Het is de creatieve, transformerende en seksuele levenskracht die in potentie in elke persoon aanwezig is. Maar zeker in onze westerse maatschappij houden we die levenskracht er vaak onder. We denken dat we ons op een bepaalde manier moeten gedragen (rustig), zitten veel in de auto, achter de computer of in vergaderzalen en we bewegen (te) weinig. Regelmatig vinden we veel levensenergie bij mensen soms gewoon wat eng of hebben we er niet een erg positief oordeel over (‘uitslover’, ‘macho’). Terwijl er natuurlijk heel veel moois kan worden gedaan met deze levenskracht. We bewonderen die (soms stiekem) ook, als mensen die wel durven te uiten. Hoe kijk je tegen iemand aan die op een dansvloer helemaal los gaat en een grote hoeveelheid mannelijke of vrouwelijke energie laat zien? Of iemand die totaal creatief bezig is in zijn leven en daarbij lijkt te beschikken over een haast onuitputtelijke creatieve scheppingskracht? Ik kan die levenskracht ook bewonderen en ben er dan soms ook een beetje jaloers op.

Veel oefeningen in de Bikram serie zijn er op gericht om de ruggengraat ‘rechter te maken’, dus terug naar zijn oorspronkelijke gezonde vorm en houding, zodat de energie weer beter kan stromen in het hele lichaam. Hiermee wordt dan ook de energie die in de ruggengraat aanwezig is en soms nog deels is geblokkeerd vrijgemaakt. En de Bikram les wordt afgesloten met de zogeheten vuurademhaling: snel uitademen door het naar binnen trekken van de navel. Die oefening staat specifiek bekend als een oefening die kundalini energie kan opwekken. Dus niet heel vreemd dat ik het vrijkomen van een grote hoeveelheid energie ervaar en dat ook wel een beetje lastig vind omdat ik achter mijn computer op het werk niet zo goed weet waar die energie heen kan.

Gelukkig is het vrijkomen van de kundalini energie ook een wijze van reiniging en het opheffen van blokkades. Ik kan nog niet zeggen wat er in mijn leven wordt gereinigd of welke lichamelijke, mentale of spirituele blokkades precies worden opgeheven maar dat zal de komende tijd vast wel blijken. Ik zie er dus ook wel naar uit om dit proces wel iets af te bouwen vanaf lesdag 100, morgen. Om de grote hoeveelheid energie die is vrijgekomen wel te blijven aanwenden voor mijn leven en toch ook weer iets meer in balans te brengen. De overdreven hyperactieve staat waarin ik mij soms terug vindt, is gelukkig wel weer handig voor het klussen vanwege mijn aanstaande verhuizing. Gaat lekker vlot dan, muren verven en dozen inpakken. En ondanks dat de effecten van de yogalessen dus niet altijd leuk of praktisch zijn, ben ik nog steeds heel blij dat ik deze 100 dagen Bikram Yoga uitdaging aan het doen ben. Mijn lichaam blijft in ontwikkeling naar slanker, rechter en fitter. En Yoga is nog steeds mijn grote passie, waar ik intensief mee verder ga. Dus morgen mijn laatste les van deze serie en daarvan lekker genieten.

Voor wat meer duiding over kundalini energie, zie deze twee links:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kundalini
http://www.yogaonline.nl/web/Oefeningen/Yogasoorten/Yoga-Stijl/Kundalini-yoga.htm

Reacties altijd welkom!

kundalini 1

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie