Yoga voor mannen; zelfacceptatie in plaats van zelfverbetering

Stoere mannen doen aan Yoga

Als ik zo wat google over Yoga en Mannen zie ik genoeg websites die mannen proberen te stimuleren om (meer) aan Yoga te doen. Het lijkt soms overhalen in plaats van stimuleren. ‘Stoere mannen doen aan yoga en dit is waarom jij dat ook zou moeten doen’, ‘Echte mannen doen aan Yoga’, ‘Dit is waarom mannen ineens allemaal aan Yoga doen. Kortom, waarom doe jij als man nog niet aan Yoga, is de boodschap.

Hoewel een aantal websites je anders willen doen geloven, doen mannen helemaal niet ‘ineens allemaal aan Yoga’. Vorig jaar augustus organiseerde ik in mijn wijk een open yogales en daar kwamen 13 vrouwen op af maar geen enkele man. Op mijn yogaschool is ongeveer 20% van de deelnemers aan een les man, evenals op mijn vervolg yogadocentenopleiding.

De lichte trend dat mannen iets vaker aan yoga doen of er in elk geval niet meer gek van opkijken, geloof ik wel. En ik vraag me daarnaast af waarom niet structureel veel meer mannen aan Yoga doen. Wetende dat Yoga voor mannen heel goed kan zijn. Juist voor mannen. Die websites hebben inhoudelijk heus wel een punt. En wetende hoe blij ik, als ‘niet zo flexibel’ gebouwde Nederlandse man met een kantoorbaan, ben met mijn yogabeoefening. Ik gun mannen dus meer Yoga. Maar volgens mij komen we er niet met alleen mooie inspirerende tekst op websites. De meeste mannen zijn niet eens ‘stoer’, whatever that may be. Maar wat kan mannen wel stimuleren om aandacht voor hun lijf en gevoel te krijgen en Yoga te gaan beoefenen? Hoe is dat bij mij gegaan?

Ongemak

Ik ervoer en ervaar soms nog dat ik mij wat schaam of in elk geval ongemakkelijk voel als ik met veel vrouwen Yoga doe. Het gevoel van niet goed genoeg zijn of iets niet kunnen. Wat voor mannen vaak geen aantrekkelijk gebeuren is, iets niet kunnen. Dan ga ik toch (meestal onbewust) mijn best doen om een yogaoefening voor elkaar te krijgen of het nog op iets laten lijken. Ik forceer me dan fysiek of mentaal. Wat behoorlijk kansloos is met jonge en/of lenige vrouwen op les of op mijn opleiding, die soms wel in de yogaschool lijken te wonen. En zinloos is. Verdorie, moet ik weer gaan liggen op mijn matje omdat ik de enige ben (in elk geval denk ik dat) die de hoofdstand niet uit zichzelf kan. Of zijn tenen of de grond niet eens kan aanraken na een dag vergaderen. Om over de ‘ardh matsyendra asana’ nog maar te zwijgen.

Strijd

Ik besefte me dit laatst ineens. Dat ik zo vaak strijd met mijzelf voer om yoga te doen. En ook hoe ik die strijd voer. En dan regelmatig even geen zin heb in yoga maar er wel met mijn mountainbike op uit ga. Terwijl yoga alles is, behalve strijd voeren. En nu ik dat weer bewust ervaar en weet, kan er ruimte komen voor iets anders. Ik ben gewoon niet lenig. Ik heb korte beenspieren. Heupen die geen salsa les zouden overleven. En een stijve(re) rug, schouders en nek. En ik word ouder. Kortom, ik kan aan Yoga doen (en zelfs een prima les geven) maar met mijn beperkingen. Ik mag dus leren om dat te accepteren en te waarderen wat ik wel kan. Acceptatie en genieten van wat er wel is, is volgens mij de sleutel voor mannen die aan yoga willen doen maar zich er soms ongemakkelijk bij voelen en daarom maar niet gaan. Geen stoer gedoe over ‘echte mannen’.

….en acceptatie

Iets accepteren is natuurlijk een uitdaging op zichzelf. Als accepteren gemakkelijk was dan had ik dit natuurlijk al lang gedaan. Dus dat is net als de yoga zelf een uitstekende manier om verder te groeien. Iets leniger te worden, iets meer ontspannen en minder leven vanuit je hoofd. Even tot rust komen van de drukte van werk en thuis. En leren accepteren, hoe je lijf is of je mentale of emotionele toestand. Elke keer weer. En ja, daar zal je iets voor moeten doen. Prima om thuis te blijven met Facebook of een pils maar dan gebeurt er in elk geval niks. Wat zijn jouw fysieke of mentale beperkingen om niet aan yoga te doen terwijl je dat best zou willen? Show up en wees welkom. Zoals je nu bent.

Welkom

Op verzoek geef ik een privéles in Utrecht Leidsche Rijn als je eens wil ervaren wat yoga voor jou kan betekenen. Zie http://levenmetvisie.nl/yoga/ of bel voor een afspraak: 06 83969081. Op diverse andere plekken worden zeker ook goede lessen gegeven voor mannen.

, ,

2 Responses to Yoga voor mannen; zelfacceptatie in plaats van zelfverbetering

 1. Frank K 31 mei 2018 at 7:47 PM #

  Toine, zeer herkenbaar. Hier nog een die met korte pezen en een stijve rug uit kantoor komt hobbelen. Heb je een tip voor ‘mannenyoga’ in Amersfoort?

  • Toine 6 juni 2018 at 4:28 PM #

   Beste Frank,
   Dank voor je reactie. In Amersfoort ken ik zelf geen helaas specifieke Yoga voor mannen. Wel in Utrecht en Amsterdam.
   Klinkt belangrijk genoeg voor je om in elk geval Yoga te gaan doen, dus hoop dat je een plekje vindt in Amersfoort waar je je prettig voelt.
   Hartelijke groet, Toine

Geef een reactie